ULTRAZVUČNE KADICE

Princip rada i čišćenje ultrazvukom


Ultrazvuk je našao široku primenu, neki od vidova primene su Aromatizacija Prostora ultrazvukom, u medicini (Ultrazvučna dijagnostika), u Alarmnim sistemima (Ultrazvučni detektori kretanja) itd.

Kad se kaže ultrazvučni čistač, često misleći na „sonikator“ - uređaj za čišćenje koji koristi ultrazvuk ( obično između 15-400 kHz) i odgovarajućeg sredstva za čišćenje delikatnih stvari obično se misli na UltraZvučnu kadicu. Ultrazvuk nije efikasan sam po sebi bez odgovarajućeg sredstva za čišćenje. Ultrazvuč pospešuje efekat odgovarajućeg sredstva za određenu stvar koju treba očistiti od nečistoća.

 

Ultrazvučne kadice se često koriste za čišćenje nakita, sočiva i drugih optičkih delova, novčića (starina), satova, stomatoloških i hiruških instrumenata, penkala, industrijskih delova, elektronske opreme idr. U svakodnevnoj primeni ovi uređaji se mogu naći u mnogim bolje opremljenim zlatarama, stomatološkim ordinacijama, servisima elektronkih uređaja i opreme, radionicama, časovničarskim radnjama, optičarskim radnjama kao i u domaćinstvima. Detaljnim ispitivanjima je zaključeno da primena ultrazvučnog čišćenja daje mnogo bolje efekte u poređenju sa drugim sistemima za čišćenje na polju medicine.


Karakteristike procesa čišćenja

 

Ultrazvučni čistač odnosno ultrazvučna kadica koristi mehuriće nastale u procesu kavitacije da prodre do najdubljih pora, pukotina i šupljina predmeta koji treba očistiti.

Dubinski odstranjuje čvrsto prilepljene i uporne čestice sa čvrstih površina.

Koristi vodu ili blagi deterdžent kao sredstvo za čišćenje.

Može se koristiti za čišćenje širokog spektra stvari različitih oblika i veličina.

Velika prednost ovog tipa čišćenja je u tome da sam proces ne iziskuje rastavljanje stvari na delove već se celi mogu tretirati odjednom.

 Princip čišćenja ultrazvukom

U ultrazvučnu kadicu, objekat koji se treba očistiti ubacujmo u rezervoar koji sadrži odgovarajuće sredstvo za čišćenje ( na vodenoj ili organskoj bazi u zavisnosti od postizanja željenog efekta i same stvari koju treba tretirati)

Pri korišćenju sredstava na vodenoj bazi dodate hemikalije su surfaktanti (agensi) koji smanjuju ili potpuno uklanjaju vibracije na površini vode. Ultrazvučni generator koji je ugrađen u rezervoar, ili uronjen u tečnost, prizvodi ultrazvučne talase naizmenično istežući i komprimujući tečnost koristeći električne signale koji osciluju na ultrazvučnoj frekvenciji. Ovo stvara potisne talase u tečnosti koja se nalazu u rezervoaru i na taj način „cepajući“ fluid, ostavlja za sobom na milione mikroskopskih „praznina“ ili vakumskih mehurića (kavitacija). Ovi mehurići implodiraju oslobađajući veliku energiju; temperature od oko 10000 °C i pritiska od oko 5 tona po kvadratnom inču, ipak je ta energija na molekularnom nivou tako da mehurići ne mogu da urade ništa drugo do čišćenja i otklanjanja prljavštine i nečistoća tako da je ovaj princip čišćenja jako bezbedan po sam predmet, okolinu i onoga koji uređajem rukuje. Što je frekvencija viša, manje je rastojanje između kavitacionih tačaka, što omogućava detaljnije čišćenje.

Ultrazvučne kadice se koriste za industrijsko čišćenje, kao i u mnogim stomatološkim, medicinskim i tehničkim procesima.

 

Sredstvo za čišćenje

 

Ultrazvučni efekat (kavitacija) pomaže deterdžentu da odradi svoj posao. Samo obična voda ne bi bila dovoljna za postizanje željenog efekta. Deterdženti sadrže sastojke koji čine ultrazvučno čišćenje efikasnijim. Pravilan odnos sastojaka sredstva za čišćenje varira od stvari koju treba čistiti. Efekat čišćenja se može povećati zagrevanjem deterdženta na temeraturama oko 50-65 °C (149 °F).

 

Primena

 

Industrijske kade ili kupatila se koriste u automobilskoj industriji, brodogradnji, farmaciji, industriji oružja idr.

Sa druge strane imamo kadice za svakodnevnu primenu u zlatarstvu, stomatologiji, medicini, optičarskim radnjama, servisima elektronike, kao i u kućnim uslovima za pranje i sterilizaciju nakita, zubnih proteza, mekih kontaktnih sočiva, voća i povrća, CD i DVD diskova, starina, predmeta od srebra, mesingane galanterije, antikviteta, predmeta od drveta, plastike, bakra i ostalih legura, gume i tkanine. Kategorije

 Login
Username:
Šifra:
Postanite naš klijent

 Anketa
Sta je po Vasem misljenju najbitnije za Vas poslovni prostor?

Muzika
Prijatna - aromatizovana atmosfera
Vizuelni utisak
Osvetljenje
Higijena - cistoca Partneri

 Kursna lista
Cela lista

 
©2008-2009